4. koncert zborov 2019

Na svetovni dan učiteljev, 5. 10. 2019, je Učiteljski pevski zbor Slovenije Emil Adamič v Slovenski filharmoniji v Ljubljani povezal pevske zbore pedagoških strokovnih delavcev, ki delujejo v domačih šolskih in lokalnih okoljih. Tokratni koncert Popotovanje med melodijami doma in po svetu smo sodelujoči s pesmijo in besedo obeležili 100. obletnico priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

Učiteljski pevski zbor Slovenije Emil Adamič, zborovodja Gregor Zagorc, foto Vito Debelak

Slovenija nedvomno geografski fenomen, kajti na tako majhnem prostoru je težko še kje drugje najti toliko pokrajinske raznolikosti. Pravzaprav si ne predstavljam Slovenije brez Prekmurja, njena tako rekoč celovita podoba raznolikosti bi bila hudo okrnjena. V tej, še včeraj nekoliko odmaknjeni pokrajini sonce sveti drugače, veter pihlja po svoje in v dušah ljudi z ravnice še vedno najdemo odtenke stepske melanholije … a tudi kipečega temperamenta, ki ga pooseblja po ravnini razpeljana Mura s svojim hitrim tokom, ki dere rečne bregove (Janez Kukovica, Učiteljski pevski zbor Slovenije Emil Adamič).

SODELUJOČI UČITELJSKI ZBORI 2019

Ženski pevski zbor Brezovica (OŠ Brezovica, OŠ Šiška, OŠ Spodnja Šiška, OŠ Dravlje,…), zborovodkinja Sonja Sojer, foto Vito Debelak

Ob besedi Prekmurje pomislimo na ravnico, pokrajino ob reki Muri, na široka pšenična polja, na štorklje brez katerih ni pomladi, na prekmursko gibanico, bučno olje, na Kreslina, prekmurski dialekt, ki ga skorajda nihče razen Prekmurcev ne razume. V Prekmurju so dobri, srčni ljudje doma. Tam se vedno dobro pije in je. Ko si v Prekmurju, se ti zdi, da se čas ustavi. Prekmurja ni brez Slovenije in Slovenije ni brez Prekmurja (Ženski pevski zbor Brezovica).  

Ženska vokalna skupina Deve OŠ Koper, zborovodkinja Eneja Baloh, foto Vito Debelak

Prekmurje se z obalo zrcali tako v pokrajinskih značilnostih kot v značilnostih družbe, predvsem v njeni temperamentnosti in igrivosti prepletene z glasbo. Z izbrano skladbo Kosova svatba želimo na odru pričarati igrivo dogajanje ob ženitvi (Ženska vokalna skupina Deve OŠ Koper).

Učiteljski pevski zbor Dotik OŠ Dragomira Benčiča-Brkina Hrpelje,
zborovodja Maurizio Marchesich, foto Vito Debelak

Ob besedi Prekmurje pomislimo na odprtost. Neskončno odprtost, kamorkoli ti seže pogled. Narava, kjer se Mura lenobno vije in zliva s prostranimi ravnicami. Pokrajino, kjer se vse to odraža na ljudeh… odprtost, prijaznost, neomejenost (Učiteljski pevski zbor Dotik).

Učiteljski pevski zbor OŠ Metlika, zborovodkinja Irina Kolar, foto Vito Debelak

Ob besedi Prekmurje pomislimo na valovanje zrejlega žita ob pihljanju poletne sapice čez prekmursko ravnino. Pomislimo tudi na našo sodelavko in prijateljico Prekmurko, ki nas spominja na to, da je naša zelo lepa Bela krajina podobna Prekmurju, samo še avtocesta nam manjka. Mir, dobri živci, požrtvovalnost, simpatična divjost, kolegialnost, trmoglavost in vztrajnost so vrline, ki so skoraj nujne v našem poklicu, ki »kakor koli osladno že zveni« ni le naš poklic, ampak tudi naše poslanstvo. Radi vas imamo, Prekmurci, še posebej zato, ker ste tako zelo podobni nam (Učiteljski pevski zbor OŠ Metlika).

Vokalna skupina Devojke OŠ Milke Šobar – Nataše Črnomelj,
zborovodkinji Vlasta Lah in Urška Klobučar, foto Vito Debelak

Ob besedi Prekmurje pomislimo na prekmurski dialekt, prekmursko gibanico in reko Muro. Tudi Belokranjci imamo svojo, mejno reko Kolpo, ki zavzema pomembno mesto v srcih prebivalcev. Z izbrano prekmursko skladbo Teče mi vodica se želimo tudi sami pridružiti spominu na  100-letnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom in se pokloniti reki Muri, ki jih tako že 100 let povezuje s Slovenijo.  

Učiteljski pevski zbor Litus OŠ Litija, zborovodkinja Nastja Grad,
foto Vito Debelak

Z izbrano prekmursko skladbo Zrejlo je žito v priredbi K. Pustinek Rakar, želimo pokazati našo ljubezen do Prekmurja, do petja in do življenja. Pesem nas s tipično melodijo popelje med ravnice prelepega koščka naše domovine, v Prekmurje, z zelo bogatim sporočilom pa nas v besedilu opominja, kako je naše življenje enkratno in minljivo. Vsega tega glasbenega in sporočilnostnega naboja, ki ju izbrana slovenska pesem nosi, se je zares enkratno zavedati (Učiteljski pevski zbor Litus OŠ Litija).

Pozdravni nagovor g. Roka Križaja, foto Vito Debelak
Dogodek je z besedo povezoval g. Gregor Murn,
koordinatorici dogodka mag. Marjeta Raztresen in Mihaela Kerin, foto Vito Debelak